Path 0 jaar 13 jaar
Case

Gemeente Rijssen-Holten over het gebruik van de Peutermonitor

Wat levert de Peutermonitor op voor de Gemeente Rijssen-Holten? Martien Sarink, beleidsadviseur Sociaal Domein, gebruikt al ruim een jaar de Peutermonitor en deelt haar ervaringen. Lees meer over hoe het bevalt, wat het oplevert en hoe de Peutermonitor ervoor zorgt dat je als gemeente een goede gesprekspartner bent én kunt sturen op actuele cijfers.

Inzicht in bereik, non-bereik én financiën
Martien: “De Peutermonitor bevalt ons heel goed, omdat de tool het bereik en non-bereik in beeld brengt en je daarnaast de financiën in beeld hebt. In een overzichtelijk dashboard kun je onderscheid maken tussen regulier, geïndiceerd recht op KOT en niet-KOT. En bovendien maak je ook nog de selectie wat voor ons en wat mogelijk voor omliggende gemeenten is.”

Tijdswinst en helderheid over facturen
“Met de Peutermonitor kun je makkelijk selecties maken zodat we bekostigen wat we daadwerkelijk moeten bekostigen. Dat levert ons enorm veel tijdswinst op, want de Peutermonitor doet het werk dat we voorheen zelf moesten doen. Het hele indicatieproces volgen, bij de GGD kijken hoeveel kinderen er geïndiceerd zijn. Waar zitten die kinderen dan? En wat voor bereik hebben we überhaupt? We hadden voorheen regelmatig facturen die niet klopten. Dat zorgde voor discussie, maar dat is met de Peutermonitor verleden tijd, want de tool controleert en rekent het gewoon voor ons uit. Hierdoor heb je meer tijd hebt om in gesprek te gaan over dingen waar het echt om gaat. De Peutermonitor is dus niet alleen voor mij als beleidsmedewerker ideaal, maar dus ook voor de mensen van de administratieve en financiële afdelingen,“ licht Martien toe.

Welke activiteiten worden uit welke pot bekostigd?
“Doordat de Peutermonitor voor ons rekent, weten we precies welke middelen uit welke pot komen. Denk aan de Aschermiddelen, Onderwijsachterstandsmiddelen en onze eigen autonome middelen. De bezuiniging zit vooral bij onze autonome middelen, omdat heel duidelijk is welke peuters voor de OAB middelen in aanmerkingen komen. De kosten boek je dus daarop.). Daarmee hebben we al 70.000 euro  bespaard! Aangezien er een enorme bezuiniging op het Sociaal domein hebben gekregen, zijn dat natuurlijk hele interessante dingen. Het lijkt in eerste instantie een dure tool, maar dat verdien je dus dubbel en dwars terug.”

Inhoudelijke gesprekspartner zijn door valide data
Martien ziet ook de voordelen met de samenwerkingspartners: “Doordat je hier zo intensief samen hebt gewerkt, leer je elkaar kennen en dat is prettig. Met de gevalideerde data uit de Peutermonitor, ben je echt een inhoudelijke gesprekspartner. Voorheen hadden we die gedetailleerde data niet en dan praat je toch wat algemener. Je hebt het nu bijvoorbeeld over bereik in bepaalde wijken en dat kun je vervolgens meer samen beredeneren.” Martien haalt nog een voorbeeld aan: “Bij ons was de reguliere opvang een stuk lager dan de 8 uur, nou dan heb je wel een onderwerp om over te praten. Dit hadden we zonder de Peutermonitor nooit geweten!”

Hulp bij de interpretatie van de data
Martien vindt het jaarlijkse gesprek over de interpretatie van de data uit de Peutermonitor een toegevoegde waarde. “Doordat de tool zoveel kan, is het fijn als je advies krijgt in de vorm van jaarrapportages. Het mooie van de Peutermonitor is dat hij nog altijd wordt doorontwikkeld. Jullie blijven kritisch kijken naar de functionaliteiten en dat is mooi.”

Vragen over deze case?

Janine Boekelder
Cases

Lees meer cases

Gemeente Delft: “Innovatie nul13 loopt voorop in kennis, dat is voor ons interessant”

Lees verder

Gemeente Neder-Betuwe: “Innovatie nul13 verlicht ons in tijd en kennis”

Lees verder