Path 0 jaar 13 jaar
Case

Gemeente Neder-Betuwe: “Innovatie nul13 verlicht ons in tijd en kennis”

Sinds 2022 is Marlin Kostense beleidsmedewerker Onderwijs binnen de gemeente Neder-Betuwe. In haar portefeuille zit onder andere het OAB-beleid. We spraken Marlin over de samenwerking met Innovatie nul13.

Een functie overnemen van een collega die met pensioen gaat: “Daarmee gaat normaal gesproken veel kennis verloren,” vertelt Marlin. Adviseur Janine Boekelder van Innovatie nul13 is al sinds 2015 betrokken bij gemeente Neder-Betuwe. “Janine was heel waardevol in de overdracht. Zij kent onze gemeente goed en kon me precies vertellen wat er in het verleden gespeeld heeft en wat er nu speelt,” legt Marlin uit.

Sparren binnen de regio
Gemeente Neder-Betuwe heeft regelmatig overleg met beleidsambtenaren van andere gemeenten. Janine Boekelder van Innovatie nul13 bracht Marlin in contact met collega’s van gemeente Buren. “Het is fijn om ook binnen gemeenteland met elkaar te schakelen of te sparren,” stelt Marlin.

Op lokaal niveau is er binnen de gemeente Neder-Betuwe een werkgroep met kinderopvangaanbieders en andere partners. Marlin: “Zo zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk samenwerken om het beste aanbod voor peuters te realiseren.”

Advies, kennis en tijd
Marlin vertelt dat zij Innovatie nul13 letterlijk ziet innoveren. “Het meedenken, de tips en de artikelen die jullie verzorgen zijn van hoge kwaliteit. En zeker op adviesgebied ben ik heel tevreden.”

Volgens Marlin is Innovatie nul13 een enorme hulp bij het verlichten van de werklast en het vergroten van de kennis. “Ik heb iemand met wie ik bijvoorbeeld over het onderwijsachterstandenbeleid kan sparren, meedenkt en weet wat in andere gemeenten wel en niet werkt,” vertelt Marlin. “Daardoor krijg ik een breder perspectief.”

Marlin ziet Innovatie nul13 naast kennispartner ook als een extra collega die ervoor zorgt dat zij tijd bespaart. “Dingen uitzoeken kost veel tijd,” stelt Marlin. “Als er bijvoorbeeld een nieuwe vraag komt van een partner over subsidies, leg ik die bij Innovatie nul13 neer. Vervolgens krijg ik de uitgewerkte mogelijkheden terug, waaronder referenties en voorbeelden vanuit andere gemeenten.” Innovatie nul13 vertaalt deze voorbeelden naar de lokale context in Neder-Betuwe.

Weinig omkijken naar de Peutermonitor
Gemeente Neder-Betuwe gebruikt sinds 2018 als een van de eerste gemeenten de Peutermonitor. “We gebruiken het waar de Peutermonitor in eerste instantie voor bedoeld is: inzicht in bereik en non-bereik van peuters binnen de gemeente en financiële afhandeling voor de subsidies,” vertelt Marlin. Ze geeft aan dat ze er weinig omkijken naar heeft: “Ik pak de Peutermonitor erbij als ik informatie nodig heb.”

Resultaat uit de Peutermonitor
De Peutermonitor werkt het best als alle partijen in een gemeente ermee werken. “Wij zien wel degelijk resultaat. We halen er steeds meer uit omdat er meer gebruik van gemaakt wordt door onze partners. Ze weten hoe het moet en vullen de data ook echt in.” Marlin stelt dat dankzij de Peutermonitor partijen in de gemeente beter betrokken worden. Op de vraag hoe dat komt reageert Marlin: “Omdat ze beter weten wat van hen verwacht wordt dankzij de ondersteunende mailings vanuit Innovatie nul13.”

Vanuit Innovatie nul13 is er altijd extra ondersteuning mogelijk. “Marloes Slijderink heeft me recent geholpen met het interpreteren van data uit de Peutermonitor. Zo kan ik nog meer uit de Peutermonitor halen.”

Vragen over deze case?

Janine Boekelder
Cases

Lees meer cases

Gemeente Delft: “Innovatie nul13 loopt voorop in kennis, dat is voor ons interessant”

Lees verder

Gemeente Helmond: “Innovatie nul13 weet advies te vertalen naar onze lokale context”

Lees verder