Johan Cruijff wist het al: inzicht is belangrijk! Wij geloven dan ook dat monitors en data nooit een doel op zich zijn. Het zijn hulpmiddelen voor beleidsadviseurs, managers en bestuurders. Beleid ontwikkelen, monitoren en evalueren is essentieel in het maken van beleid. Doen we de juiste dingen en doen we die goed? De data uit onze monitors geeft antwoord en duiding.
Vanuit verschillende beleidsonderdelen in het sociaal domein is vraag naar data-gedreven werken. Monitoring is hierin een belangrijk onderdeel: zonder data geen inzichten. Innovatie nul13 heeft jarenlange ervaring met gevalideerde data analyses en het verwerken hiervan in (standaard) monitoring.
Data verzamelen, data analyseren en publiceren is een vak. Daarom hebben wij een eigen Monitoringsteam. Dit team pakt alle trajecten op voor al onze monitors.
Een monitor is geen standaard ICT-tool. Wij geloven dat je er pas écht iets aan hebt met de juiste dienstverlening. Daarom heeft elke monitor zijn eigen pakket, dat is gericht op goede ondersteuning en optimaal gebruik van de monitor.
Data staat niet stil, en wij ook niet. Daarom blijven we met onze opdrachtgevers in gesprek. Als blijkt dat een vraagstuk bij meerdere gemeenten speelt, onderzoeken we of er in die (en andere) gemeenten draagvlak is. Is dit het geval? Dan richten wij een nieuwe monitor in.
De Peutermonitor geeft helderheid en inzicht. Als gemeente krijg je zicht op het bereik en non-bereik van doelgroeppeuters en financieel inzicht in de subsidieafroep van kinderopvangaanbieders. In één monitor de verantwoording over de inzet van middelen van het Rijk eenvoudig én precies geregeld.
Als gemeente ben je verantwoordelijk voor het maken van resultaatafspraken met onderwijs en kinderopvang. Met de VVE-Resultatenmonitor kun je deze afspraken eenvoudig monitoren en heb je in één oogopslag de resultaten in beeld. Per leeftijdsgroep, locatie of (postcode)gebied. Zo heb je altijd inzicht en een handvat voor de kwaliteitsgesprekken met je partners.
Dankzij de Vervoersmonitor krijg je meer inzicht in de vervoersbeweging van en naar jouw gemeente. Je kent het aantal leerlingen en de reden(en) voor het vervoer, bijvoorbeeld religie, levensbeschouwing of een handicap. Ook ontdek je de vervoersbeweging naar verschillende typen onderwijs en naar individuele scholen. In de eigen gemeente én in de regio.
Met data uit deze monitor krijg je antwoord op vragen als: ‘Hoe goed lukt het om thuisnabij onderwijs te realiseren?’ en je leert waar het beter kan. Waar nodig helpt een van onze adviseurs met passend advies op lokaal niveau.
Dankzij de Vervoersmonitor weet je of en hoeveel kinderen er van gemeente A naar gemeente B vervoerd worden. Dat biedt reden tot gesprek met andere betrokkenen: ‘zijn er onderlinge gemeentelijke afspraken gemaakt over de bekostiging?’ Ontdek de vervoersbeweging binnen jouw gemeente – nu én door de jaren heen.
Een kind binnen het speciaal onderwijs heeft meer nodig dan een kind binnen het regulier onderwijs. Met de Ondersteuningsmonitor zie je precies welk kind welke ondersteuning op welke school nodig heeft. Je krijgt inzicht in de inzet van personeel, de kosten en in welke categorie (zwaarte) begeleiding een kind valt. Dit inzicht helpt gemeenten bij het ondersteunen van scholen met het maken van interne beleidskeuzes én bij externe verantwoording.
Monitoring biedt veel kansen. Kansen die elke gemeente helpen met het maken van beter en passend beleid voor kinderen van 0 tot 13 jaar. In een persoonlijk gesprek kun je al je vragen stellen en vertellen we meer over de mogelijkheden. Of misschien staat je vraag hier al tussen?
hoe kan ik je helpen?
We helpen je graag. Heb je een gerichte vraag, behoefte aan advies of een oriënterend gesprek? Bel of mail gerust!