VVE-resultatenmonitor.
Voor- en vroegschoolse educatie is onderdeel van het onderwijsachterstandenbeleid (OAB) en heeft als doel om peuters met een mogelijke (taal) achterstand (doelgroepkinderen), beter voor te bereiden op de basisschool zodat ze zonder achterstand naar groep 3 kunnen.
Als gemeente bent je verantwoordelijk voor de regievoering van het onderwijsachterstandenbeleid (waar VVE een onderdeel van uitmaakt). Hierover worden resultaatafspraken gemaakt. Maar hoe kun je deze resultaten op een heldere en volledige manier monitoren? Dat kan eenvoudig met de VVE-resultatenmonitor van Innovatie nul13. Zo heb je in één oogopslag de kindresultaten in beeld per leeftijdsgroep, locatie of (postcode)gebied.
Wat is de VVE-resultatenmonitor?
De VVE- resultatenmonitor is een gebruiksvriendelijke tool voor de monitoring van kindresultaten uit de verschillende kindvolgsystemen.
Wat meten we?
- VVE-resultaten op basis van 16 verschillende indicatoren op de ontwikkelingsgebieden Taal, Rekenen, Sociaal-Emotionele ontwikkeling en Motorische ontwikkeling inclusief de doorgaande lijn naar het onderwijs.
- VVE-resultaten voortkomend uit de Inspectie van het Ministerie van Onderwijs, zoals groepsklimaat, ouderbetrokkenheid, doorgaande lijn en samenwerking ketenpartners.
Doordat de VVE-resultatenmonitor uit een rijk database bestaat, zijn wij in staat om informatieve en innovatieve inzichten te halen uit de dwarsverbanden tussen de verschillende data in de monitor. In hoeverre correleert het aantal afgenomen uur VVE bijvoorbeeld met de resultaten op de vier ontwikkelingsdomeinen? Heeft de keuze van een VVE-programma effect op die resultaten? En dat alles op verschillende vergelijkingsniveaus, zoals wijken en organisaties.
De VVE-resultatenmonitor zorgt dus voor grip en sturing op de VVE-resultaten én het effect daarvan op de ontwikkeling van het kind in de doorgaande lijn van KDV naar primair onderwijs. Door middel van dashboards en rapportages verduidelijken en visualiseren we de verschillende gegevens: