Path 0 jaar 13 jaar
VVE-Resultatenmonitor

In één oogopslag inzicht
in de VVE-resultaten

Onderdeel van OAB

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

Voor- en vroegschoolse educatie is onderdeel van het onderwijsachterstandenbeleid (OAB) en heeft als doel om geïndiceerde peuters en kleuters met een mogelijke (taal)achterstand, beter voor te bereiden op de basisschool zodat ze zonder achterstand naar groep 3 kunnen.

Elke gemeente moet met het onderwijs en de kinderopvang resultaatafspraken maken. Maar hoe kun je deze resultaten op een heldere en volledige manier monitoren? Met de VVE-Resultatenmonitor!

Over de monitor

Wat is de VVE-Resultatenmonitor?

Met de VVE-Resultatenmonitor zie je in één oogopslag hoe de resultaten zijn op de vier SLO-doelen: taal, rekenen, sociaal-emotioneel en motoriek. De monitor toont hoe de huidige VVE-inzet ervoor staat. Onze adviseurs gaan met je in gesprek over de inzichten en bijzonderheden uit de rapportages. We helpen met duiden. Het doel? Om jou als gemeente te faciliteren: je wilt weten hoe je ervoor staat. Of de gestelde ambities in de resultaatafspraken aansluiten bij de praktijk. En welke vervolgstappen je, in samenwerking met je partners, kan zetten om de huidige VVE-inzet te verbeteren. Zo kan je de inhoudelijke kwaliteitsdialoog in de VVE-werkgroepen voeren.

Geen grote projectplannen of eindeloze rapporten, maar concrete en praktische inzichten!

Grip en sturing

Welke resultaten tonen we?

In jouw gemeente gebruiken partijen diverse kind- en leerlingvolgsystemen waarmee ze de ontwikkeling op de SLO-doelen registreren. De VVE-Resultatenmonitor heeft een koppeling met veel van deze systemen en verwerkt de gegevens tot één uniforme dataset, die wordt omgezet in vergelijkbare rapportages. Zo krijg je inzicht in de ontwikkeling van kinderen op wijk-, organisatie- en locatieniveau.

Samen met de Peutermonitor  heb je nog meer inzicht. Door beide monitors naast elkaar te leggen, zie je bijvoorbeeld hoeveel VE-uren per locatie worden aangeboden en hoe je dit  kan relateren aan bijvoorbeeld de taalontwikkeling. Onze adviseurs helpen graag om deze verbanden helder te maken.

  • Grip en sturing op de gemaakte resultaatafspraken met de voor- en vroegschoolse partners
  • Inzicht in de doorgaande lijn van voor- naar vroegschool
  • Ondersteuning bij de gezamenlijke kwaliteitsdialoog met je voor- en vroegschoolse partners
  • Voldoen aan de gemeentelijke verantwoording (wettelijke eisen) richting de Onderwijsinspectie
Alle data in één omgeving

Geen appels met peren vergelijken

Het volgen van kindresultaten uit verschillende kind- en leerlingvolgsystemen vanuit een overstijgende en eenduidige blik is complex. Het ‘gevaar’ is namelijk dat het ene volgsysteem net wat anders meet en rapporteert dan het andere en dat je ‘appels met peren’ vergelijkt.

Onze VVE-Resultatenmonitor lost dit op, doordat het in staat is de verschillende outputs van de kind-/leerlingvolgsystemen geautomatiseerd om te zetten in uniforme resultaten.

Innovatie nul13

Innovatie nul13 als samenwerkingspartner

Je gaat minimaal een jaar met Innovatie nul13 samenwerken. Afhankelijk van jouw wensen of behoeften kunnen we onze samenwerking verlengen. Dit mag je verwachten vanaf de start:

  • Een zorgvuldige (en eenmalige) implementatie van de VVE-Resultatenmonitor: deelnemende partijen worden technisch aangesloten voor het aanleveren van data. Het monitoringsteam van Innovatie nul13 geeft heldere instructies en biedt waar nodig ondersteuning. Je mag ervan uitgaan dat de juridische context in orde is. De benodigde juridische documenten krijg je van ons.
  • Je krijgt een eigen adviseur toegewezen, wel zo fijn om een vast aanspreekpunt binnen Innovatie nul13 te hebben. Onze adviseur sluit aan bij de VVE-werkgroepen. We bespreken de inzichten uit de monitor en helpen met duiden. Inzichten uit de monitor voeden de inhoudelijke kwaliteitsdialoog.
  • Ondersteuning en advies: onze adviseur bespreekt de mogelijke vervolgstappen met je. Waar kan je, samen met je partners, (extra) op inzetten om kinderen van 2,5 tot 6 jaar kansrijk te ondersteunen in hun ontwikkelen?
Voordelen op een rij

Meerwaarde van de VVE-Resultatenmonitor

De VVE-Resultatenmonitor is makkelijk in gebruik. Zowel voor jou als gemeente, als voor de partijen in de voor- en vroegschoolse educatie. Ieder moment hebben jij en de partijen toegang tot de rapportages. Deze staan in onze online dashboardomgeving. Hierdoor voedt de monitor niet alleen de kwaliteitsdialoog die plaatsvindt tijdens de VVE-werkgroepen, maar kunnen kinderopvangaanbieders en basisscholen de monitor ook gebruiken voor hun interne kwaliteitsdialoog.

De kindresultaten die we in de VVE-Resultatenmonitor verwerken, zijn niet meer te herleiden naar persoonsgegevens. Enkel de geboortedatum van het kind wordt gebruikt, waarmee het systeem volledig AVG-proof is.

De monitor geeft niet alleen inzicht in de huidige situatie, maar brengt vooral ook trends in beeld. Kindresultaten worden meerdere keren (twee keer per jaar) aangeleverd door de betrokken partijen. Hierdoor kan de ontwikkeling van kinderen voor een langere periode worden gevolgd. Je krijgt inzicht in de ontwikkeling van kinderen die overgaan van de kinderopvang naar groep 1. Dit helpt om te duiden of reeds ingezette interventies in de kinderopvang het beoogde effect hebben op de kindontwikkeling en brengt OAB-thema’s, zoals de doorgaande lijn en ouderbetrokkenheid, aan het licht. De gemeente kan de inzichten uit de monitor gebruiken voor de verantwoording van haar OAB-middelen.

Handig voor de kinderopvang en de basisscholen: de VVE-Resultatenmonitor heeft met veel bestaande kind- en leerlingvolgsystemen een rechtstreekse export of API-koppeling. Dit vergemakkelijkt de data-aanlevering in de monitor.

 

Goedemiddag,

hoe kan ik je helpen?

Koen Kock Adviseur & Partner
Laten we kennismaken

Kostenindicatie of meer weten?

De kosten van onze samenwerking rondom de VVE-Resultatenmonitor zijn afhankelijk van de grootte van de gemeente en de deelnemende kinderopvangaanbieders en/of basisscholen. We maken graag een kostenindicatie op maat voor jouw gemeente. Neem gerust contact op, we spreken je graag!