Path 0 jaar 13 jaar
Case

Gemeente Nijmegen blikt terug op 1 jaar werken met de Peutermonitor

Sinds 1 augustus 2018 werkt Gemeente Nijmegen met de Peutermonitor. Henk Peereboom, beleidsambtenaar bij de gemeente, blikt terug op het afgelopen jaar. Waarom hebben zij gekozen voor de Peutermonitor? En wat heeft werken met de Peutermonitor tot nu toe opgeleverd?

Uitdagende start
De overstap naar de Peutermonitor was een duidelijk besluit. Peereboom was op zoek naar een oplossing voor de oude manier van verwerking van peutertoeslagen. Dat gebeurde in het verleden namelijk met de hand. De gemeente had daar een aantal mensen voor in huis. Ondanks de vele inspanningen werd bijblijven met de ontwikkelingen een steeds grotere uitdaging. De Peutermonitor kwam daarom precies op tijd, hoewel de invoering ervan vrijwel gelijk opliep met de invoering van de nieuwe privacywetgeving die net in mei van kracht was geworden. Dat maakte het proces wel spannend.

Peereboom vertelt hierover: “We hadden wel wat aanloopuitdagingen. Vanwege de nieuwe privacywetgeving, moest er nog best veel verwerkt worden. De verwerkersovereenkomsten alleen al, leverden behoorlijk wat werk op, omdat er op dat moment vanuit de VNG nog geen passende standaard was. Innovatie nul13 heeft dit voor ons georganiseerd. Dat scheelde enorm. Uiteindelijk is er in een co-creatie tussen de juridische afdeling van onze gemeente en Innovatie nul13 een passende overeenkomst gekomen.”

Proces verbeterd
Hoewel de timing voor de nodige uitdagingen zorgde, werd het effect van de overstap snel merkbaar. “De Peutermonitor heeft op veel fronten onze processen verbeterd. Anders dan in het verleden, voeren VVE-aanbieders nu zelf hun gegevens in. Dat werkt veel makkelijker, want het legt minder druk op onze organisatie. We halen er veel beleidsinformatie uit en kunnen ook heel makkelijk informatie verstrekken aan collega’s of andere partijen zoals het Rijk. Met één druk op de knop zien we meteen hoeveel kinderen er zijn in Nijmegen, hoeveel er gebruikmaken van VVE en we zien de te verstrekken subsidies per kwartaal al voordat het jaar is afgesloten. In het verleden waren de doorlooptijden voor deze subsidievaststelling veel langer en voor ons als gemeente veel arbeidsintensiever. Bovendien werkt het ook veiliger, omdat alles privacy-technisch ook beter geregeld is dan voorheen. Allemaal voordelen, waarnaar we als gemeente op zoek waren. Dat en het bereiken van meer efficiency. Met de Peutermonitor zijn we daarin geslaagd.”

Beleid bepalen én borgen versoepeld
In zijn rol als beleidsambtenaar buigt Peereboom zich momenteel over het nieuwe beleid voor de komende jaren. De Peutermonitor levert belangrijke input om ook dat proces te versoepelen. “Bij het ontwikkelen van het nieuwe VVE-beleid is actueel inzicht belangrijk. Waar ik voorheen één keer per jaar bij de subsidieafrekening een overzicht kreeg, heb ik nu alle informatie direct beschikbaar. Zo kan ik ook locaties inzien, waarbij de Peutermonitor continu de inzichten geeft in de categorieën peuters (wel of niet geïndiceerde peuters en wel of geen kinderopvangtoeslag). Ik kan bovendien ontwikkelingen volgen en daarop het VVE-beleid aanpassen.”

In een stad als Nijmegen, waar een grote diversiteit aan inwoners én voorschoolse voorzieningen is, komt dit inzicht goed van pas. “Alle informatie die voor een doeltreffende subsidieverstrekking van belang is, is in de Peutermonitor direct beschikbaar. Dat helpt enorm bij het vaststellen wie bijvoorbeeld wel voor een extra subsidie in aanmerking komt en wie niet. Hierdoor kunnen we dus makkelijker een betere match maken. En dat biedt voordelen, want in Nijmegen is het in de stad niet evenredig verdeeld. Zo zijn er wijken waar meer doelgroeppeuters wonen en juist daar willen we rekening mee kunnen houden en beter op inspelen, zodat subsidies doelmatig worden ingezet bij de juiste doelgroeppeuters.”

Eindrapportages 2018 gereed; meer inzicht dankzij de Peutermonitor
Nu de eindrapportages 2018 gereed zijn en de gemeente de verantwoording net heeft afgerond, is het een mooi moment om voor het eerst echt conclusies te trekken ten aanzien van wat werken met de Peutermonitor concreet oplevert. Peereboom hierover: “Het werken met de Peutermonitor is heel prettig. Het is even wennen natuurlijk, omdat het een andere werkwijze is dan ik gewend was. Tegelijk ben ik hierin heel goed begeleid door het team van Innovatie nul13. Het belangrijkste verschil met voorheen is, dat de gehele afwikkeling van subsidieaanvragen veel beter is geworden; van het in behandeling nemen van aanvragen, tot en met het toetsen en beoordelen. Maar ook het bepalen van de subsidiehoogte en het controleren hiervan. Iedereen is hier content mee. Ook de aanbieders. Ze zien dat de gemeente werkt met actuele gegevens die betrekking hebben op hun specifieke situatie. Dat is voor mij het grote voordeel van de Peutermonitor. We werken nu efficiënter, slagvaardiger en met meer inzicht, omdat we werken vanuit de zekerheid van actuele data. De eindrapportages 2018 bevestigen dat.”

Vragen over deze case?

Koen Kock
Cases

Lees meer cases

Gemeente Delft: “Innovatie nul13 loopt voorop in kennis, dat is voor ons interessant”

Lees verder

Gemeente Neder-Betuwe: “Innovatie nul13 verlicht ons in tijd en kennis”

Lees verder