Path 0 jaar 13 jaar
Nieuws

Inspirerende GOAB-wandeling voor vakgenoten binnen het Sociale Domein

OAB6 juni 2019

Op 6 juni vond in een energieke en vernieuwende setting op landgoed Anderstein in Maarsbergen, een inspirerende interactieve bijeenkomst plaats. Vakgenoten uit verschillende gemeenten spraken met elkaar over een aantal centrale thema’s uit het onderwijskansenbeleid. Tijdens een wandeling over het prachtige landgoed Anderstein werden aanwezigen niet alleen langs drie unieke plekken, maar ook langs drie centrale thema’s binnen het GOAB geleid. Drie ervaren deskundigen leidden de sessies en prikkelden de aanwezigen.

 

De dag begon met een mooie aftrap van oud-wethouder Bart Eigeman met als titel: Hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet. ‘Het Sociale Domein is geen eiland en verbinding krijgt een nieuwe lading. We zijn op zoek naar andere vormen van professionaliteit en partnerschap, een manier om met jouw expertise echt het verschil te kunnen maken’. Bart wist op zijn eigen enthousiaste manier het publiek te boeien en uit te nodigen om te reageren. Zo werd o.a. het belang van het creëren van ruimte binnen vastgestelde kaders, om beweging mogelijk te maken, benadrukt. Met deze korte inspiratiesessie zette Bart de toon voor de middag, waarin samen, dialoog, verbinding en beweging (letterlijk en figuurlijk) centraal stonden.

Na de plenaire sessie gingen genodigden in drie groepen uiteen en startte de wandeling door de prachtige natuur van het landgoed langs drie thema’s. Zo ging Sebastiaan Baauw, partner bij Innovatie nul13, in op het belang van monitoring en objectivering. En vooral ook: hoe doe je dat dan? Hoe monitor je, en wie is daar binnen de gemeente verantwoordelijk voor? Aan de hand van een aantal voorbeelden nam hij genodigden mee in dashboards, fictieve cijfers van bereik en leerlingenvervoer en benadrukte hij het belang van vooral ook terugkijken en kijken in het nu, om ook echt samen met alle partijen vooruit te kúnnen kijken. ‘Op basis van objectieve gegevens kun je ook echt het gesprek met bijvoorbeeld de kinderopvang of met onderwijs voeren’. Een interactieve sessie dus, waar aanwezigen good practices deelden en al wandelend naar het volgende thema op konden doorpraten.

[vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” padding_top=”40″ padding_bottom=”40″][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”17263″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”17262″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Koen Kock, ook partner bij Innovatie nul13, leidde, vanuit een mooie plek midden in de bossen, de discussie bij thema 2, de 960-uur-norm. Hij trapte af met de vraag: voor welke uitdagingen sta je nu als het gaat om de nieuwe OAB-periode? Er werd o.a. ingegaan op flexibilisering van het inrichten van dagdelen VVE. Wat mag je als gemeente wel subsidiëren en wat niet? Maar ook: wat betaal je uit de OAB-middelen en in hoeverre zijn gemeenten al bezig met de inzet van HBO-personeel? Ook hier werden volop inzichten en ideeën gedeeld en vragen gesteld. Kortom een boeiende sessie waarin in de breedte werd gepraat over kansen en mogelijkheden als het gaat om de nieuwe OAB-periode.

Onder het gezang van kwakende kikkers, vanuit een prieel aan de vijver, begeleidde Bart Eigeman de discussie waar het ging om thema 3, ontschotting. Waar loop je als gemeente nou tegenaan? Wat staat die ontschotting in de weg? Wat is het slechtste dat je kunt doen vanuit het oogpunt van ontschotting? En wat levert dat dan op aan goede ideeën? Het gesprek voerde aanwezigen langs uitdagingen en kansen, waarbij duidelijk werd dat kansen de boventoon voerden en dat ontschotting ook veel te maken heeft met eigen houding en gedrag.

Zo stond deze middag letterlijk in het teken van beweging. Al wandelend van sessie naar sessie, maar zeker ook tijdens de verschillende discussiemomenten en zelfs nog bij de borrel waar nog lang werd nagepraat, ideeën werden gedeeld en adressen werden uitgewisseld.
Kortom, het was een bewogen middag waar het belang van dialoog, kansen met elkaar bespreken en verbinding wederom duidelijk naar voren kwam. Een mooie aansluiting en aanvulling dus op de kracht van Innovatie nul13, een partij die met partijen knopen ontwart, tussen partijen instaat, pragmatische oplossingen voorbereidt en de verbinding legt tussen partijen en thema’s. Zo werd dit een middag die zeker een vervolg krijgt. Kortom, houd onze agenda in de gaten…..

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Weten welke kansen wij als friskijkers zien?

Inspirerende GOAB-wandeling voor vakgenoten binnen het Sociale Domein
Nieuws

Laatste nieuwsberichten

OAB 25 mei 2023

Een heldere kijk op gemeentelijk beleid: het nut van monitoring

Lees verder
OAB 7 februari 2023

Toewerken naar ‘gratis’ kinderopvang in 2025

Lees verder